Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Sota tulee yllätyksenä

USA sitouttaa muut riskeihinsä, mutta luistaa itse mahdollisimman pitkälle vastuista. Vastuut jäävät muiden niskoille. Miljoonien kuolleiden, miljoonien haavoittuneiden ja miljoonien omaisuutensa menettäneiden. Meille heitä ei ole olemassakaan. Moraalin voitte päätellä siitä. Suomi liittyi EU:n vanavedessä rintamaan USA:n etujen ajamisessa ja samalla ongelmiin, mutta USA tulee tukemaan minimaalisin panoksin Suomea riskien realisoituessa.

Niin minimaalisin, että sen agenda pysyy juuri ja juuri elossa. Katsokaa Irakia, Syyriaa ja Ukrainaa. Ymmärrättekö? Tarkoituksena on laittaa taistelemaan selkä seinää vasten ja korjata tällä tavoin panostuksesta maksimaalinen hyöty. Saada muut sotimaan keskenään ja vahvistua itse suhteellisesti. Tarvittaessa Suomi uhrataan. Otetaan kaikki mitä annettavaa on. Sinä voit olla seuraava, mutta heille sinä et koskaan ollut olemassakaan.

Tämä ilmiö toistuu kerta toisensa jälkeen USA:n operaatioissa sisällissotien ja valtioiden välisten epävakauttamisten muodossa. He ovat siinä hyviä. Mutta se ei riitä. Heidän on tultava aggressiivisemmiksi. Se vähäinen tiimalasin hiekka valuu kuin sormien lävitse. Talouden rakenteet ovat muuttaneet muotoaan huomaamattamme kuin pilvet taivaalla. Ne ovat nyt eri asennossa ja ne eivät ole pelkästään mielikuvituksen ajamia pilviä yllämme, vaan kovan todellisuuden mannerlaattoja allamme. Pois altamme liukuneita. Nyt olemme jääneet mudan ja saven varaan ja pilvenpiirtäjämme ovat alkaneet vajoten kallistua. Loppu käy nopeasti.

Sotaa Ukrainassa on käyty tähän asti amerikkalaisten ja venäläisten lähettäessä aseita ja miehiä omalle valitulleen. Enemmän tai vähemmän epävirallisesti. Mutta nyt suurta agendaa uhkaavat vaarat. Panostusta on lisättävä. Lisää sotilaita. Lisää aseita. Paluuta ei enää ole. En ole sellaiseen tosin uskonut moneen vuoteen. Suuret laivat eivät vaihda muutamassa vuodessa kurssiaan, joten voin vain ennustaa leikkaavista kursseista törmäyksen tapahtuvan ennemmin tai myöhemmin. Idän nousevat jättiläiset vastaan lännen auringonlaskussa lämmittelevät suuruudet. Laiskistuneet ja rappioituneet. Teräs kirskuu terästä vasten, mutta kertoimia ei tarvitse kertoa.

Maailman valtarakenteet tulevat muuttumaan uskomattomalla tavalla. Taloudellisesti, sotilaallisesti ja poliittisesti. Kuin katsoisitte elokuvaa. Valmistautukaa lähivuosina alkavaan sotaan, mutta popkornit voitte unohtaa. Se ei ole elokuvaa.

Niinistön taiteilu ja ajan pelaaminen kieli keskellä suuta on ollut esimerkki, jonka varoittamana NATO-huumaisessa katsomossa ilmeet ovat hämmästyneet ja omia totuuksia on alettu jopa epäillä. Vuosi sitten oli toinen sävel, vaikka realiteetit ovat olleet samat vuosituhannet. Ei vain ollut tullut koskaan ajateltua. Realiteettejä siis.

Kaikki tulee yllätyksenä. Taantuma, Georgia, Ukraina, Kreikka. Kaikki itsestään selvät asiat. Jopa talvikin. Vielä on vuorossa oppitunti siitä, mitä omien käsien sitominen keskellä villiä länttä maksoi. Keskellä roistoja, huoria, juoppoja ja pelureita. Se lamautti kykymme, tahtomme ja yhtenäisyytemme. Suomalaiset tulevat vielä pakenemaan unelmissaan ajatukseen, että oma maa olisi aikanaan paalutettu peruskalliota myöten suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolelle. Tämäkin valkenee vielä. Mutta suomalaiseen tapaan sekin tulee yllätyksenä. Sitten kun on liian myöhäistä. Nyt tuhlataan viimeinen nautinnonpisara. Nyt valehtelemme todellisen tilanteemme viimeiseen hetkeen, ettei meidän tarvitsisi kohdata todellisuutta.

Sillä pian on pakko todeta ristiriitojen lamauttamina aaltojen vyöryvän yli kykenemättämme estämään niitä. Se on totuus.

Olemme tuuliajolla. Ja se tulee yllätyksenä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Itsekin näitä asioita pohtineena rohkenen kehua valittua näkökulmaa ja kirjoitusta. Historiasta muistuu mieleen, kuinka syksyllä 1939 "reaali"poliitikkomme julistivat vakaasti yhteisrintamassa, että sotaa ei koskaan tule. Samaan aikaan oli armeija aseissa pitkin rajaa, ja oli jääräpäisesti pantu pää pensaaseen, kun aggressiivinen survalta esitti aluevaihtoja, jotka tosiasiallisesti olisivat kasvattaneet valtion pinta-alaa. Mannerheim kehotti suostumaan aluevaihtoihin, mutta maalaisliiton kahden kansanedustajan vaalipiirien takia menetettiin sitten koko Vanha Suomi ja Kuolajärven pitäjä. Kuolonuhreista ja inhimillisestä tragediasta puhumattakaan. Hitlerin kelkassa päästiin vielä Petsamostakin, ja multiin saatettiin tuplasti veriuhreja pyhittämään pölkkypäisten poliitikkojen uhkapeliä. Koko myöhempi historiankirjoitus on valjastettu palvelemaan tuolloisten poliittisten johtajien järjettömyyksien valkopesua ja kanonisoimista; hoitivathan sen puolen virkansa säilyttäneet akateemiset natsit, joita ei Saksan malliin häpäisty ja erotettu viroistaan. Silloinenkin poliittinen johto toimi uskon ja kuvitelmien varassa ja pelkäsi poliittisen tulevaisuutensa ja omien etujensa puolesta. Jos he olisivat olleet kaikkitietäviä ja erehtymättömiä pyhimyksiä, kuten Lasse Lehtinen esittää, miksi he siinä tapauksessa ajoivat maan kahteen sotaan, josta jälkimmäisessä liittolaisemme tuhosi puoli valtakuntaa perusteellisemmin kuin Stalin konsanaan? Asioita olisi voitu hoitaa toisinkin, mutta tätä ei vieläkään haluta myöntää, vaan elellään myyttisen sota-ajan lumoissa. Aivan kuin silloinen semifasistinen Suomi olisi parempi kuin nykyinen. Moni tuntuu vain haikailevan pistinkomentoon takaisin.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Luutamummot haistoivat paremmin tilanteemme 39 kuin politiikan johtomiehet. Kas, sota tuli yllätyksenä.

Olen miettinyt mikä olisi ollut vaihtoehtoinen historia, jos alueluovutuksiin olisi suostuttu. Kahdenvälinen luottamus on venäläisille erittäin tärkeä asia. Uskon, että jos Stalin olisi epäillyt Suomen olevan kallellaan toiseen suuntaan, hän olisi pyrkinyt eliminoimaan Suomen liukumisen länteen. Vain lujasti paaluttamalla itsenäisyytemme ja liittoutumattomuutemme olisimme ehkä selvinneet hyökkäykseltä. Minun mielipiteeni on, että sen aikaisella poliittisella kentällä oli pelureita, joiden vuoksi tälläistä ei olisi voitu vakuuttavasti osoittaa. Hyökkäyksen riski olisi jäänyt.

Mannerheimia Stalin muuten kunnioitti, kuten Molotov suomalaisia omalla tavallaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Idän nousevat jättiläiset? Ehkä, jos kommunistit syöstään Kiinassa vallasta. Tunnelma kirjoituksessasi on kuin DDR:n 40-vuotisjuhlissa vuonna 1989.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Jos et ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan-kortti kokee saman inflaation kuin natsi-kortti ja rasisti-korttikin.

Seiso sinäkin omilla jaloillasi, äläkä kenota aina johonkin suuntaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Se on muuten merkillistä, että vasta muutama vuosi sitten vakuuteltiin, että ihmiset ovat 2000-luvulla kadottaneet pahan luontonsa ja sodat hoidetaan puhumalla. Kylläpä tämä oli yllätys ihmisluonnossa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sota ei tule yllätyksenä sille joka hyökkäykseen valmistautuu.

Hyökkäyssodan valmisteluun kuluu vuosia ja sinä aikana pidetään kohteeseen hyviä ja luottamuksellisia suhteita.

Sitten kun varustus on valmis, pyritään löytämään konflikti jota diplomatialla ei voi ratkaista.

Nyt ollaan rakentamassa sitä konfliktia.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Juuri näin. Sun Zun sanoin voittoisa sota perustuu aina yllätykseen ja hämäykseen. Mutta ajoin takaa sitä, että mikä sai ihmiset kuvittelemaan, että ihmisen on muuttunut ihan yhtäkkiä tuhansien vuosien jälkeen? Ihmisluonnon perusolemuskin tuli ihan puun takaa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Profetia Venäjän Suomen miehityksestä:http://johannesleijona.blogspot.fi/2014/05/venaja-miehittaa-osan-suomea-kertoo.html

Kalervo Palonen

Kummallinen kirjoitus, jossa punainen lanka on USA:n mollaaminen. Tämä inhosi kohde on kahdesti pelastanut Euroopan katastrofilta, mistä todisteena kymmenien tuhansien kuolleiden amerikkalaissotilaiden hautausmaat. Saas nähdä tulevatko vielä kolmannen kerran meidät pelastamaan kun kohta ryssitään hommat täällä oikein kunnolla.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Olet itse kadottanut punaisen langan. Mutta et sinä sitä lankaa halua nähdäkään. Joten kuten sanoin: "Moraalin voitte päätellä siitä."

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Johan ne on täällä yhdessä ryssimässä.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

USA:n panos toisessa maailman sodassa natsisaksaa vastaan oli parikymmentätuhatta uhria heidän liityttyä sotaan vasta loppuvaiheessa kun Venäjä oli jo suurimman työn tehnyt. Venäläisiä kuoli Saksan itärintamalla 10.5 miljoonaa. Siitä voi suhteuttaa kuka Euroopan on pelastanut katastrofilta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sota tulee todellakin yllättäen!

Venäläiset rakentavat kiihtyneellä tahdilla helikopterikenttiä ympäri Suomea strategisten kohteiden lähelle.

Tarkoitus lienee lamauttaa Suomen puolustuskyky yhdessä yössä ohjus- ja spesnaz-iskujen avulla.

Suomessa on turha jatkaa mitään Nato-keskustelua. Natoon liitytään tarvittaessa jopa yhdessä yössä!

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Nimen omaan. Kaikki voi tapahtua yhdessä yössä, mutta totuuden hetken koittaessa me emme enää sanele, kuka meidän sillallamme astelee. Siitä määräävät suuremmat voimat.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Miehitys on tulossa. Uniformun malli vain on epäselvä. Nato vaiko Venäjä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei Suomeen mitään miehitystä tule, jos venäläiset sotilaat pidetään Suomen itärajan takana.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #14

Me 500000 miestä emme saa ampua laukaustakaan venäläisiä vastaan. Meidät on pudotettu sodan ajan joukoista. Meitä ei siis suojaa kansainväliset sotalait. Näin ovat Suomen sotaherrat sanoneet, ei edes metsästyskivääreillä saa ampua vastaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #15

Aina "saa" ampua ja sodassa nämä sotalait ovat aina joustaneet, ei niistä tarvitse välittää tiukassa paikassa, sota nyt yleensä on laiton. Henki lähtee monelta, olit sotilas tai et.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #18

Ei se taida niin mennä. Uskon, että loppupeleissä kaikki tulee olemaan ohi nopeasti.

Toimituksen poiminnat