Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Pakenevat miljonäärit

Eurooppa on tullut eräänlaisen tien päähän. Ranskan miljonäärikato on maailman suurin. Tekniikka & Talous toi esille New World Healthin Millionaire migration 2015 -raportin, jossa kerrotaan 6% Pariisin miljonääreistä jättäneen kotimaansa vuonna 2015. Tällä vauhdilla viidessä vuodessa suurin osa miljonääreistä on paennut Pariisista! Ja koko Ranskan jätti taakseen 3% miljonääreistä. Jos arviot vauhdin kiihtymisestä osuvat oikeaan, reilussa kymmenessä vuodessa suurin osa miljonääreistä on jättänyt Ranskan. Se on huumaava muutos.
 
Lähdön syynä oli islamilaisen radikalismin törmäys läntiseen arvomaailmaan.  Yhteiskunta on muuttunut totaalisesti. Huolimatta miljoonistasi missään et ole turvassa. Et kaupassa. Et tutun turvallisella kotikadullasi. Radikalismi on kaikkialla läsnä. Sinun on sodittava tai mukauduttava. Jos et ole valmis sotimaan ja silti haluat säilyttää mukavan elämäntapasi, sinun on muutettava. Valtio ei sinua enää puolusta.

Toinen miljonäärien syy muuttoon oli mahdollisuuksien puute, joka on luultavasti kiertoilmaus korkeista veroista. Yritys korjata maahanmuutto-ongelma korkealla verotuksella onkin luonut kolmannen ongelman. Maahan tulee suuria massoja ihmisiä ilman toimeentuloa, jota lystin kustantanut koulutettu ja vauras luokka haluaa muuttaa pakoon. Mitä jää jäljelle?

Enää eivät ghettoudu pelkästään lähiöt. Ei edes kaupungit, vaan koko Ranskan valtio. Menneisyyden maine kulttuurin kehtona on pian mennyttä. Heräämme maailmaan, jossa Ranskan loisto on kuin kadonnutta unta. Eiffelin torni kaatuu silmiemme edessä. Jättiläisen jalat ovat eripuraista rautaa ja savea, jotka eivät sekoitu keskenään. Jäljellä on vain valtava ghetto Euroopan sydämessä.

Ja tämä ei ole pelkästään sydämen asia. Tauti on leviämässä koko Euroopan ruumiiseen. Tämä ilmiö osoittaa nyt heräämisen merkkejä myös holtittomasta maahanmuutosta tunnetuiksi tulleissa Belgiassa, Saksassa, Ruotsissa ja Britanniassa Italiaa unohtamatta. Mikäli Suomen syöksykierrettä ei saada oikaistua, emme mekään jää osattomiksi tästä unelmasta. Olisiko kukaan uskonut tätä todeksi edes kymmenen vuotta sitten?

Seuraa rahaa on viisas sanonta, joten minne miljonäärit menevät? Ja miksi he sinne menevät?

Ylivoimaisesti vetovoimaisimpia ovat Australian suuret kaupungit. Australialla on vakaat olosuhteet tarjoava turvallinen maahanmuuttopolitiikka. Vakaus on, kuten tiedämme, keskeinen asia sijoituskohteelle. Kärjistettynä jokaista säästettyä miljardia kohden Australia saa säästetyn miljardin lisäksi yhden miljardin ylimääräistä ulkomailta. Ranska tekee päinvastoin. Absoluuttinen asema on toisarvoinen asia, sillä kaikkein pyhin arvo niin sodassa kuin taloudessakin on suhteellinen asema. Tässä pelissä Australia on vahvoilla. Se on löytänyt positiivisen kierteen.

Miljonäärien ostoslistassa on Australian ohella pari kiinnostavan poikkeavaa maata, Israel ja Uusi-Seelanti. Israeliin muuttaa valtion kokoon nähden hyvällä sykkeellä miljonäärejä. Israel onkin hyvin länsimainen poikkeus Lähi-Idässä ja sekin huolehtii tiukasti itsenäisyydestään. Ei ole ihme miksi se on niin venäläisten kuin länsimaalaistenkin miljonäärien suosima. Sen tulevaisuus näyttää valoisalta.

Entä mikä on Uuden-Seelannin vetovoima?

Pasi Matilaisen bloggaus Uuden-Seelannin menestystarinasta kannattaa lukea tarkoin. "Kun uudistushallitus valittiin vuonna 1984, se tunnisti kolme ongelmaa: liian paljon kulutusta, liian paljon verotusta ja liikaa julkishallintoa." Tämä kuvaus on aivan kuin nykypäivän Suomesta. Uusi-Seelanti aloitti radikaalin muutoksen. "Kun aloitimme tämän prosessin liikenneministeriöstä, sillä oli 5600 työntekijää. Kun olimme valmiit, jäljellä oli 53. Kun ryhdyimme toimeen metsätalousministeriön kanssa, sillä oli 17000 työntekijää. Valmistuttuamme heitä oli 17."

Loppuivatko työpaikat? Eivät, vaan koko valtion tuottavuus nousi voimavarojen kohdistuessa oikeisiin asioihin ja ihmisten alkaessa tehdä oikeita töitä. Suomi on negatiivisessa kierteesssä, joka ruokkii itse itseään. Yritämme korjata ongelman toisella ongelmalla. Suomen ei tarvitsisi tehdä mitään muuta kuin muuttaa kierteensä suuntaa.

Muutos maahanmuuttopolitiikkaan ja julkishallintoon ratkaisee samalla korkean verotuksen ongelman. Kierre muuttuu positiiviseksi ja alkaa ruokkia itseään. Maailman miljonäärit ovat liikekannalla kuin sopulilauma ja heidän rahansa etsivät kuumeisesti kotia.

Me itse voimme valita kumpaan kierteeseen hyppäämme mukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Eikös lehdissä ollut hetki sitten että Suomi harkitsee suurille sijoittajille myönnettävää välitöntä oleskelulupaa tms.? Mutta miksi?

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/...

http://www.businessinsider.com/rich-people-create-...

http://www.collective-evolution.com/2013/07/12/ban...

jne.

Miljonäärit eivät ole kustantaneet maahanmuuttoa. Yleensä he maksavat vähemmän se koulutettu keskiluokka.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

En ole huomannut uutista, onko linkkiä? Latviassahan on tapa käytössä. Pelkkä oleskelulupa ei kuitenkaan tee sijoituspäätöstä kannattavaksi, vaan toimintaympäristö.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #5

Kiitos! Olet oikeassa keskiluokan merkityksestä veronmaksajina. Kuitenkin, että keskiluokka syntyy, täytyy jonkun ensin tehdä sijoitus. Näin vaikka itse sijoittaja maksaisikin vain hieman veroja, hyöty kuitenkin saataisiin keskiluokan kautta.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #7

Starttiraha, pankkilaina, olemassa oleva yritys... miljonäärit eivät edelleenkään vaikuta mainittavan positiivisesti talouden kasvuun. Tietyn tyyppiset miljonäärit vaikuttavat jopa negatiivisesti.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #16

Raportin mukaan 30-40% miljonääreistä on yrityksen omistajia. Ja monesti he omistavat juuri paljon työllistäviä yrityksiä.

Toisaalta kuten alempana linkataan, miljonäärit ovat vain osa tätä ilmiötä. Ehkä sen keulakuva. Muutkin yrittäjät ja nuoret eivät usko tulevaisuuteensa Ranskassa, vaan muuttavat maasta.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #18

Eli 2100-2800 yritysten omistajaa liukeni Pariisista. Omistaa voi mistä tahansa, ei tarvitse itse asua samassa maassa. Yrityksen voi myös myydä muuttaessaan pois. Mitään yhteyttä talouden kehityksen ja näiden muuttajien välillä ei raportista löydy. Missään ei sanota että kaikki yritysten omistajat olisivat seonneet antaen kaikille pokut.

Lisäksi tuo määrä ei ole kovin suuri. En löytänyt tähän hätään Googlella tarkkoja lukuja mutta Suomessa (n. kuusi miljoonaa asukasta) on yli 283 290 yritystä. Tuosta puuttuu maa- metsä- ja kalatalous. Ainoastaan maatalousyrityksiä on n. 50 000. Metsä- ja kalatalous lukuun lisättynä on jo 333 290 + x. Voidaan siis olettaa että kuusi miljoonaa asukasta (joka on pyöristys ylöspäin) ja 350 000 yritystä antaa suhdelukuna Ranskan väestöön (66 miljoonaa alaspäin pyöristettynä) verrattuna numeron joka on vähemmän kuin todellinen yritysten määrä.

Laskun tulos on 3 666 190 yritystä Ranskassa.

Siis kolme miljoonaa 666 tuhatta 190 yritystä. Ja n. 2450 omistajaa muuttaa muualle. Siis kaksi tuhatta 50 (keskiarvo luvusta 30-40%).

Tästä selivää taas tämä:

Kuten jo noissa kolmessa linkittämässäni lähteessä todetaan; miljonäärit eivät vaikuta positiivisessa mielessä mainittavasti talouteen mutta tietyn tyyppiset miljonäärit vaikuttavat siihen negatiivisesti.

Australiahehkutukseenkaan ei ole tässä yhteydessä aihetta; Pariisista lähteneet muuttivat Iso-Britanniaan, P-Amerikkaan, Kanadaan, Australiaan ja Israeliin.

Tämä siis selvennyksenä myyttiin miljonäärien tarpeellisuudesta. En sano etteikö Ranskassa tietty osa porukasta kokisi parhaana ratkaisuna muutta pois.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Ainoa ongelma on se, ettei täällä ole niitä miljonäärejä tällä verotuksella mutta yrittää kannattaisi haalia mutta ei takuusti näy näillä veroasteilla.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Jep. Omasta takaa ei ole. Eikä tule ulkopuoleltakaan, jos tämä meno jatkuu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kanadaa ei sovi jättää huomiotta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Stubbin idea hallintarekistereineen on luoda järjestelmä veronkiertoon, jolloin sijoitus Suomeen saataisiin kannattamaan. Järjestelmä tullaan kokemaan epäoikeudenmukaisena ja tulee horjuttamaan oikeusvaltion perusteita.

Ainoa tie tehdä Suomesta sijoittajille kannattava ja samalla säilyttää tasapuolisuus kaikkia kohtaan lain edessä on radikaali elämäntaparemontti ja rakenneuudistus julkishallinnossa.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tuosta Uuden-Seelannin julkisivuremontista täytyisi ottaa mallia. Suomessa haaskataan fiksuja ja pystyviä ihmisiä turhien himmelien miehittämiseen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Joo, mutta meillä on se 1300 km ja "uskottava puolustus". Jos voi valita, Monaco on kiinnostavampi kohde, ei veroja ja lämmin ilmasto.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eurooppalaisen elämänmuodon pirstaloituminen on ollut ihan selvästi nähtävistä jo vuoden verran. Ranskassa sen miljönäärinäyttelijän pako Venäjälle oli yksi lähtölaukaus verojen takia ja pelon takia lähtevät nyt ne, jotka sen helposti voivat tehdä ilman taloudellista taakkaa...
Vaikuttaa myöskin siltä ettei mitään mahdollisuutta edes enää ole kurssimuutokseen. On vain hyväksyttävä uusi moniulotteinen kulttuuri ja opittava se sivuuttamaan ainakin joten kuten....mieleeni tuli väistämättä tämä lause : pelko olkoon aseemme , mutta mitäs siitä:)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Stubbin Rautakupu vuotaa, sillä tiedossa on paljastuksia. Mukana satoja suomalaisia.

http://yle.fi/uutiset/maailman_suurin_tietovuoto__...

Risto Laine

Taitaa olla vähän joka Eu maan ongelma, että miljonäärit, aivot ja hyvä osaiset vaihtavat hiippakuntaa. Muistaakseni viime vuonna oli kirjoituksia ruotsista pakenevista hyväosasista.

Arnold Toynbeen mukaan se yhteiskunta, joka ensimmäisenä kehittää sekä sisäisen että ulkoisen proletariaatin, romahtaa seuraavana.
https://en.wikipedia.org/wiki/Arnold_J._Toynbee

Globaali plutokratia veroparatiiseineen sekä digitalisaatio ovat hävittäneet työpaikat ja luoneet sisäisen proletariaatin "köyhtyvän keskiluokan"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016031121253373_u...

ja kansainvaellus on luonut ulkoisen proletariaatin.
https://www.maailmankuvalehti.fi/2012/9/pitkat/eur...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Panamapapereista taitaa tulla iso juttu. Näyttäisi siltä, että veroparatiisikäytäntöä vastaan on tehty jokin poliittinen linjaus.

http://yle.fi/uutiset/maailman_suurin_tietovuoto_p...

On vaikea arvioida johtaako tämä vuoto tuomioihin, mutta se on ainakin varoitus. Tämä konsti sijoitusten kannattavuuden ylläpitoon voi olla pian käytetty ja Uuden-Seelannin opit voivat olla ajankohtaiset.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Islannin pääministerin ja Putinin nostaminen tikun nokkaan osoittaa, että panamapaperit ovat käyttökelpoisia myös poliittisena aseena epätoivottua politiikkaa tehneille henkilöille. Tälläisessä tilanteessa on myös mahdollista, että kansan vaatiessa päitä vadille, tuomiolle joutuvat poliittiseen eliittiin kuulumattomat henkilöt.

Joka tapauksessa miljonäärien pako saa uusia ulottuvuuksia. Rahalla ei ole kotimaata, mutta tämä sananparsi taitaa koskea jo miljonäärejäkin.

PS: Monelle länsimedialle tämä on varmasti kauan kaivattu sulka hattuun tutkivasta journalismista.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Miljonäärit eivät ole ainoita, jotka pakenevat Ranskasta.

Yritäjät ->
http://www.forbes.com/sites/shelliekarabell/2015/0...

Nuoret ->
https://www.yahoo.com/news/more-young-french-sayin...

Pääsyynä noissa on se, että verot ovat korkealla toimimattoman julkisen sektorin koon takia ja byrokratia kukkii vähän liiankin kanssa(kuulostaako tutulta?). Ranska on uppoava valtio kuten myös tällä menolla eräs S-kirjaimella alkava pohjoismaa.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

"And Montagnon maintains it is "really much easier to start a company in France" than in New York, and that he pays much higher taxes in the Big Apple.

"The cost of living here is much higher. Here nothing is free -- education, healthcare -- and it is very expensive," he told AFP."

Joidenkin muuttajien kohdalla oli mainittu verotus. Forbesin artikkeli ei maninnut muita syitä mutta Forbes käsittelikin vain tiettyä nuorta ryhmää johon kuuluvat lähtivät nimenomaan verotuksen takia.

Yhteenveto siitä että maastamuuton pääsyy olisi verotus on ehkäpä hieman liian hätäinen ja tarkoitushakuinen.

Jyrki Paldán

Eihän tuota Australian "menestystä" voi kovinkaan paljoa ihmetellä.

Veroasteen kehitys kun näyttää tältä;
http://archive.treasury.gov.au/documents/1156/imag...

lisäksi paikallaan polkevat palkat, ;
http://www.macrobusiness.com.au/wp-content/uploads...

ja "laiskureille" maksettujen korvausten jälkeenjäänyt kehitys, :
http://bilbo.economicoutlook.net/blog/wp-content/u...

parantavat merkittävästi työvoiman tarjontaa.

Tuosta on seurannut että parastuloisimman prosentin osuus kokonaispotista on kasvanut yli tuplaksi viimeisimmän neljänkymmenen vuoden aikana.

Sivuoireena köyhyys on kasvanut ennennäkemättömän suureksi:
https://62e528761d0685343e1c-f3d1b99a743ffa4142d9d...

Australia on siis vaihtanut vauraan ja hyvinvoivan kansan muutamaan miljonääriin. Pitäisikö meidän mielestäsi tehdä samoin?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Australian verotus on matalampaa kuin Suomessa ja Suomen ongelmia onkin juuri korkea verotus. Tähän kuten blogissani ehdotin, pitäisi saada korjausliike. Nyt verorahat hassataan, koska eivät ole itse ansaittuja, huonolla hyötysuhteella Uuden-Seelannin tapaan.

Korkea veroaste tuskin tuo vaurautta ja hyvinvointia, vaan kuten Ranskan tapaus osoittaa, vauras ja koulutettu luokka pyrkii pois.

Kyllä köyhyys on kasvussa myös länsimaissa laman myötä, johon syyllinen on tuskin liian pienet soppalantilit.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

No tässä vielä uusiksi aikasemmin Petri Pakarisen linkkaama artikkeli: https://www.yahoo.com/news/more-young-french-sayin...

Maastamuuttoon on aina useita syitä ja artikkelin lopuksi liikemies esittää pari kovaa väitettä täysin päinvastaiselta kannalta blogin kirjoittajaan ja Petriin nähden.

Jyrki Paldán

"Nyt verorahat hassataan, koska eivät ole itse ansaittuja, huonolla hyötysuhteella Uuden-Seelannin tapaan."

Miten hassataan? Kuka hassaa? Konkretiaa, konkretiaa, poliittiset puhtaaseen retoriikkaan nojaavat iskulauseet eivät johda mihinkään jos keskustelijat ovat eri kannoilla.

"Korkea veroaste tuskin tuo vaurautta ja hyvinvointia ..."

Vaurautta luodaan tuotannolla ja toimivalla tulonjaolla. Veroaste vaikuttaa niihin hyvin vaihtelevasti ja mitään mustavalkoista asennetta on ihan turha ottaa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #24

Esimerkkinä hassauksesta käy blogissanikin esitetty maahanmuuttopolitiikka.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #24

Tulisi kiinnittää huomiota siihen mitä verotetaan sen lisäksi että mietitään kuinka paljon verotetaan. Pelkkä veroaste ei kerro mitään verojen vaikutuksista.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #26

Toimituksen poiminnat