Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Kaikki kuninkaan miehet

Näytti kuin hän olisi joutunut väärään seuraan. Ikään kuin hän olisi saanut pellen osan, mutta sosiaalisesti taitamattomana ei olisi itse ymmärtänyt hävetä halpaa osaansa.

"Minä en ole politiikko", Donald Trump sanoo itsestään. "Minä olen samanlainen kuin tekin." Hän on punaniska tai karkeasti käyttäytyvä moukka, kuten suurin osa amerikkalaisista. Eikä hän edes peittele sitä. Päinvastoin. Hän paistattelee valokeilassa ja nauttii olostaan. Vastalauseena moiselle julkeudelle läntisen maailman suvaitsevaistakin suvaitsevammat ihmiset, lehdistö, televisio ja politiikan asiantuntijat, tai ainakin sellaisena esiintyvät, yrittivät haihduttaa hänet olemattomiin ivallisilla loitsuillaan. Siinä tietenkin onnistumatta.

He kauhoivat kahmalokaupalla esiin lokaa toiveenaan sammuttaa Donald Trumpin suosion nuotio. Mutta rasvainen loka oli vain polttoainetta liekkeihin. Täynnä uhmaa suosion liekit nousivat aina vain entistä korkeammalle, loimotuksen heijastuessa horisontista valtameren toisella puolellakin. Suosion synnyttämä savupatsas tuntui pimentävän jopa länsimaisen demokratian auringonkin. Tästä katkeroituneena he ryhtyivät katsomaan tulevaisuuteen ja ennustamaan päivämääriä, miten kauan Donald Trump kestäisi kisassa. Mutta savun sokaisemina he eivät nähneet mitään.

Ei. He tulisivat itse jäämään ilman tuolia. Donald Trump oli kyllä aavistanut juonittelun valintansa taustalla, mutta jättänyt aavistuksensa tarkoituksella paljastamatta. Tiny Duffy yksi toisensa jälkeen tultaisiin vetämään kölin alitse liukkaasti kuin rasvainen silli. Donald Trump tiesi mitä tekisi. Ja hän tekisi sen täydellisesti. Hän saisi valtamedian visvanimijät ja poliittisen eliitin paksut porsaat haukkomaan happea. Yllätys olisi hänen puolellaan.

"Me emme tarvitse heitä", karjuu Donald Trump parrasvalojen paisteessa, suistaen yllättäen heidät syyttävällä sormellaan sikolätin sontaan, jonne he näyttävät sekä moraalinsa että ulkomuotonsa puolesta jo luonnostaankin kuuluvan. Ja Amerikka ulvoo voitonriemusta. "Minä en kuulu heihin." Vannoo Donald Trump käsi sydämellä ja nyt hän tulee lähelle ja puhuu suoraan äänestäjien sydämeen. "Te voitte tehdä tämän itse. Valta on nyt teidän käsissänne."

Jumala on sittenkin olemassa. Voittaja on löytynyt. Donald Trump jos kuka, hän on amerikkalaisin presidentti ikinä. Hän osaa myydä. Hän osaa luoda toivoa. Hän pystyy todistamaan, että kaikki on mahdollista. Hän yksin on laittanut eliitin lihavat loiset pelkäämään. Hän on voittaja. Oikea amerikkalaisuuden ruumiillistuma.

Mutta hän on vielä enemmän. Hän ei ole politiikko. Hän on liikemies ja liike-elämän lait ovat kovemmat. Politiikassa voi pärjätä ymmärtämättä realiteeteistä juuri mitään, mutta liike-elämässä se on liki mahdotonta. Tästä syystä Donald Trump on tappaja ja käy suoraan asiaan.

"Minä luulen ettemme ole kovin hyvä viestinviejä, mitä tulee ihmisoikeuksien noudattamiseen." Ei ole epäilystäkään, etteivätkö äänestäjät ole hänen puolellaan. "Olemme tehneet Lähi-Idän epävakaammaksi ja kaaottisemmaksi kuin koskaan ennen... ...Se alkoi vaarallisesta ideasta että me voisimme luoda läntisiä demokratioita maista, joilla ei ole kokemusta tai intressiä tullakseen läntisiksi demokratioiksi... Me revimme irti ne instituutiot joita heillä oli ja sitten olimme yllättyneitä siitä mitä me vapautimme. Sisällissotia, uskonnollista fanaattisuutta, tuhansia yhdysvaltalaisia elämiä ja monia triljoonia dollareita menetettin tämän tuloksena... Yksi päivä pommitamme Libyaa ja olemme hankkiutumassa eroon diktaattorista luodaksemme demokratiaa siviileille, seuraavana päivänä olemme katsomassa kun samat siviilit kärsivät kun maa hajoaa palasiksi... ...Meidän ulkopolitiikkamme on täydellinen, totaalinen katastrofi."

Miten raikas tuulahdus Amerikan historiassa! Politiikan tabuja on ehdottomasti rikottu. Willie Starkilla ja Donald Trumpilla on paljon yhteistä.

On myös itsestään selvää, että suurvallat katsovat aina ensin omaa etuaan, mutta ääneen sitä ei ole uskallettu ennen kertoa. Donald Trump ei kainostele, vaan tykittää täysillä. "Mikään maa ei ole vaurastunut, jos se on epäonnistunut omien intressiensä asettamisessa ensin... ...Minä katson maailmaa läpi selkeän linssin, jossa Yhdysvaltain intressit ovat ensimmäisenä." Jatkossa Amerikka tulee laittamaan oman edun ensisijalle ja Euroopan on turha kuvitella NATO:n olevan jatkossa pyyteettömän auttamisen väline. Kylmä herätys todellisuuteen NATO-uskovaisille. Donald Trump on liikemies ja valmis neuvottelemaan myös Venäjän kanssa. Sekään ei sovi, mikäli valtavirtaa kuuntelee. Eikä Donald Trump pelkää paljastaa islamisaationkaan vaaroja. Donald Trump on muuttanut politiikkaa. Hän on lyönyt pöytään kylmät realiteetit.

Kaikkien näiden totuuksien julkituominen on liikaa suomettuneessa Suomessa, sillä Donald Trumpia olisi vaikea nuoleskella sanomatta jotain negatiivista Amerikan politiikasta. Ja on paljon kiipijöitä, joka osaavat vain imelyyksien latelun. On niin paljon suvaitsevaisia, joille tosiasioiden kohtaaminen on liikaa. Donald Trumpia olisi vaikea nuoleskella kritisoimatta länsimaista sokean suvaitsevaisuuden politiikkaa. Tästä syystä monien alahuuli roikkuu. Heidän tiensä on noussyt pystyyn. Fantasiamaailmalle näyttää tulleen maailmanloppu.

Onhan Amerikka ollut suurten illuusioiden ja valtavien valheiden maa ja pärjännyt pitkälle. Jo maansakin he ovat saaneet pettämällä. Mistä intiaanit olisivat tienneet, että parhaat sopimukset heidän kanssaan allekirjoitetaan vasemmalla kädellä - koska oikeassa on revolveri.

Prameat talot, ökyautot ja huikea elintaso ovat kaikki hankittu velkarahalla. Mikään ei ole omaa. Kaikki menestys ja maine on kulissia, joka pysyy pystyssä vain valheiden ja aseiden voimin. Löyhkän peittää kaksinaismoralismin hajuvesi, jonka huumaavat kiehkurat kietovat mielen pauloihinsa kuin kultaiset nauhat käärepaperin salaisuuden ympärillä. Ja se kaunis käärepaperi on kuin kaunis mieli täynnä likaisia salaisuuksia.

Kaikista löytyy lokaa. Täytyy vain kaivaa. Jos ei löydy, ei ole kaivanut tarpeeksi syvältä. Valta muuttaa vääjäämättömästi. Maailmanvalta kaikkein eniten. Se kaivaa ihmisen todellisen luonnon esiin kaikessa alastomuudessaan. Ahneuden korruptoiman ja murhaajan likaisen sielun, joka asuu meissä jokaisessa. Kuten Willie Starkin, myös Donald Trumpin täytyy nöyrtyä tämän totuuden edessä.

Hän tahtoisi sen paljastumisen estää, sillä sisimpänsä salaisuuksiltaan myös hän on amerikkalaisuuden ruumiillistuma. Ja säilyttääkseen asemansa suurten voimien puristuksessa hän turvautuu edeltäjiensä lailla likaisiin keinoihin: valheisiin, kiristykseen, lahjontaan, asemiehiin ja parittajiin. Ihmisten tuomarista kuolemaantuomituksi on hyvin lyhyt askel. Sen saivat niin tuomari Irwin, kuvernööri Stark kuin lääkäri Stantonkin kokea. Synnin palkka oli kuolema.

Jälkeenpäin voimme Jack Burdenin suulla todeta, että Amerikka on saanut elää yhden hetken unelmaansa. Vetää vielä kerran Amerikan spirittiä keuhkonsa täyteen ja nauttia kesästä. Se oli mahtavaa niin kauan kuin sitä kesti. Amerikan presidentti Donald Trump jää historiaan.

Sillä Tiny Duffyn vuoro tulee vielä. Meissä jokaisessa asuu vanha Adam. Sekä Sadie sydänsuruineen. Ja Tiny Duffy taustajoukkoineen tietää sen. Poikkeuksellisen hetken Amerikka on saanut olla katsomossa ja katsoa alastomalle näyttämölle, mutta sitten Amerikan kulissit sulkeutuvat uudelleen vangiten jälleen meidän huomiomme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kiitokset Touko Kivelle Trumpin puheen käännöksestä! Blogissa lainatut katkelmat puheen käännöksestä siis hänen käsialaansa.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

...ja voi hyvänen aika, kun poistin sen käännöksen jo. Poistin sen sen takia, että minun pitäisi kysyä lupa käännökseen, en kysynyt sitä etukäteen ja en jälkikäteen löytänyt mitään sähköposti-yhteystietoa millä tavoittaa ketään Trumpin kampanjasta vastaavaa henkilöä. Olen hyvin pahoillani tästä virheestä jonka tein, tulevaisuudessa kysyn lupaa käännöksiin teoksista niiden julkaisijoilta.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

...ja pistin puheen käännöksen uudelleen takaisin, sellaisena kuin sen käänsin: http://toukokivi1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220406-.... Käännös on tosiaan tarkastamaton, mutta kun se on julkisesti netissä niin antaapi olla sellaisenaan. Tulevissa käännöksissä pitääkin alkaa tarkastamaan omaa käännöstä ainakin kerran ennen julkaisua.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #4

Kiitos. Käännöksen tarkkuus on aivan riittävä tähän tarkoitukseen.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Pysy elossa Trump, pysy elossa. Taistelu Usan ja Israelin kasaarieliittiä vastaan ei tule olemaan helppoa.

Toimituksen poiminnat