Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Mestari ja Juudas

Kun katsotaan taaksepäin isossa kuvassa Timo Soinin merkitystä Suomen poliittisessa kentässä, se suurin merkitys oli muuntaa kansasta nouseva tyytymättömyys helposti hallittavaan muotoon ja neutraloida sen voima. Hioa salaa terät tylsiksi ennen voimankoetusta. Purkaa muuria yöllä, jota toiset olivat pystyttäneet päivällä. Toisella korvalla Soini kuunteli kansan tyytymättömyyden aiheita. Toisella korvalla tarjouksia kansanliikkeensä voimien sitomisesta ja tukahduttamisesta. Hän oli arvokas mies monelle.

Sittemmin hän jälkimmäisten äänien toiveesta käänsi takkinsa asioissa, joiden puolesta Perussuomalaiset oli äänestetty valtaan. Soini petti myös Mestarinsa, jonka avulla hänen puolueensa kannatus oli noussut korkeuksiin. Näistä vehkeilyistään Soinille moni poliittinen taho vastapuolen leirissä on nyt paljon poliittista velkaa.

Mutta kirjoitin aiemmin mihin seurauksiin kaikki tämä johti ja tulee johtamaan Soinin itsensä kannalta. "Puolue oli menettänyt suuren osan painoarvostaan puoluekentällä ja Soini teki oman päätöksensä. Soini päätti huutaa hätäänsä niin, että se kuuluu Brysseliin saakka. Jospa siellä joku kuulisi, muistaisi hänet ja pelastaisi kadotukselta. Hän päätti luottaa siihen, että hän saa sen paikan ja sen palkan mikä hänelle ansioiden perusteella kuuluisi. Niinpä hän meni Brysselin temppelin ylipappien eteen ja myi Juudaksen tavoin uskonsa.

Mutta ei Soini ketään pettänyt. Syytön mies. Muuthan pettivät itseään luottaessaan häneen. Sellainenhan hän oli aina ollut. Juudas kirstun vartijana huolissaan hukatusta hajuvoiteesta. Mutta Soinin lähtölaskenta on alkanut. Kansansuosiota hänellä ei enää ole. Sydämessään hän tietää mille puolelle kuuluu, joten hän menee ja hirttää itsensä Brysseliin. Ja niillä hopearahoilla ylipapit tulevat aikanaan ostamaan veripellon."

Syytöksiin oman puolueensa ja Mestarinsa pettämisestä Timo Soini vastaakin plokissaan: "Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä. Kolmellakymmenellä hopearahalla, jotka kavaltaja sai, ostettiin savenvalajan pelto muukalaisten hautausmaaksi." Sen lisäksi että Soini pystyi pettämään Mestarinsa, hän kykenee menemään Pietariakin pidemmälle. Kieltämään itsensäkin.

Eikä tämä itsensä kieltäminen ollut ainutkertaista. "En ole takinkääntäjä. Olen muuttanut mieltäni, se on toinen asia.” Kun tarpeeksi kääntelee takkiaan, ei enää tiedä itsekkään eikä itsestäänkään onko totta vai valhetta. Käänsipä suurimman ruumin aukkonsa kautta nahkansa kummin päin tahansa, olo on kuin ameeballa. Vesi on yhtä sameaa kummallakin puolella nahkaa, eikä enää osaa sanoa kummalla puolella ja mikä osa vedestä se oma sielu on.  Jäljellä on vain pelkkä nahka, mutta sisin on kadonnut selkärangasta puhumattakaan.

Mutta toisin kuin ylipapit olivat uskoneet, maksu Juudakselle tulisi kääntymäänkin heitä itseään vastaan ja nostamaan fariseusten vaatimuksesta ristiin naulitun Mestarin entistäkin suurempaan suosioon. Suorastaan kuolemattomuuteen. Tai kuten Sakari Hankamäki osuvasti tilanteesta toteaa: "Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on tullut kulmakiveksi." Perussuomalaisten taistelujen karaisema puoluejohto on nyt ensimmäistä kertaa puolueen historiassa äänestäjiensä kanssa samalla linjalla ja heillä on nyt suuret mahdollisuudet nousta suurimmaksi puolueeksi.

Esirippu on revitty ja Mestari noussut ylös kuoleman voittaneena.

Nyt vain odottelemme tihkuvaksi tietoja Soinin viimeisestä matkasta Brysselin ylipappien luo ja heidän vastauksestaan toimiinsa pettyneelle Juudakselle: "Mitä se meihin koskee? Katso itse eteesi." Siinä Soinille käy, kuten Juudakselle kävi. Kaiken koetun jälkeen petoksella saatu palkkiovirkakin maistuu katkeralta ja mahdollisesti Soini heittää sen käsistään kuin hopearahat ylipappien jalkojen juureen temppelin lattialle ja lähtee pois tyhjin käsin. Juudaksiin eivät luota ystävät eikä viholliset. Hirttäytyminen Brysseliin päättää Soinin poliittisen elämän. Eikä kukaan tahdo maksaa poliittista velkaansa Soinille. Kansansuosiota hänelle ei enää tule, opetuslapseuteen hänestä ei enää ole ja hänen tilalleen valitaan joku toinen. 

Arpa on heitetty.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat