Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Perussuomalaisten pato Sinisten erämaassa

En ole nähnyt elämäni aikana sellaisin keinoin esitettyä näytelmää kuin Sinisten aikaansaama poliittinen sirkus. Äkkiseltään näyttää kuin kaikki olisi kakofoniaa ja hallitsematonta kaaosta. Alhaisten keinojen kilpailua aikaa vastaan. Mutta kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Niin on nytkin. 

Matti Torvisesta alhaisten keinovalikoimien käsittely on hyvä aloittaa, sillä häikäilemättömyyden ja röyhkeyden puutteesta Torvista ei ainakaan voi syyttää. Hän ei häpeile eikä epäile hetkeäkään väärintulkintojaan levittäessään ja syyllistäessään Perussuomalaisia Soinin aikaansaannoksista. Mitä härskimpää, sitä parempi. Torvisesta Soini onkin löytänyt sielunkumppanin, sillä Torvinen on kuin itsekeskeinen lapsi karkkikaupassa, joka yrittää temppuilullaan saada tahtonsa läpi. Löytää joku heikkotahtoinen, joka antaa periksi moisen käytöksen edessä. Se mikä Torvisesta tuntuu pahalta, täytyy olla hirveän väärin. Olkoon se vaikka toisten menestys.

Mutta ei Torvisen yhtäläisyydet suuriin johtajiin tähän lopu, sillä Torvisessa ja Trumpissa on nimen lisäksi muitakin yhtäläisyyksiä. Heillä on hyvin samanlainen strategia saada ansiotonta etua. Neuvotteluasemaa etsiessään Trumpilla on tapana hyökätä yliampuvin vaatimuksin heti kärkeen saadakseen vastapuolen arvioimaan mahdollisuuksiaan uudelleen ja antamaan myönnytyksiä, joita se muuten ei antaisi. Trumpin tavoin Torvinen hyökkää "tulella ja raivolla" kimppuun ylimitoitetuin vaatein tarkoituksenaan saada edes pieni myönnytys tässä muuten niin mahdottomassa tilanteessa. Tarkoitus on saada pato vuotamaan. Edes vähän. Siniset ovat ajautuneet kuivaan erämaahan ja nyt kelpaa jokainen vesitippa.

Sama sirkus jatkuu toisaalla. Simon Elo ja Timo Soini kilvan keksivät kumpi pystyy laukomaan provosoivamman ja yliampuvimman väitteen medioiden etusivuille. Tavoitteena on saada joku perussuomalaisista menettämään malttinsa. Syömään Perussuomalaisten arvovaltaa ja uskottavuutta. Tavoitteena on saada pato vuotamaan. Soinin rakentama räkätoteemi oli jonkunlainen huipennus tarinassa. Soini nosti kovan metelin Vistbackan elämän vaikeuttamisesta vain hetkeä ennen kuin otsikoihin nousi uutiset Raimo Vistbackan järjestelyistä kaapata paikallisosastot Sinisille. Vistbacka on Soinille tärkeä mies Perussuomalaisten sisällä. Ja Vistbackalla on tehtävä.

Ei ole kauaa, kun Vistbacka tyrmäsi Perussuomalaisten mahdollisuudet menestyä ja samaan hengenvetoon valitteli ettei pääse käsiksi Perussuomalaisten jäsenrekisteriin. Mihin ihmeeseen hän sitä tarvitsee? Se nyt on selvää, että Vistbacka raportoisi tiedot Perussuomalaisten jäsenistön kehityksestä Soinille. Mutta tuskin se tähän jäisi. Vistbacka on myyrä arkistoissa, joka hämärän tullen vikkelin kynsin kaivaa mistä löytyisi heikko kohta padossa. Joku irrallaan oleva kivi, löysää maata. Mitä tahansa mistä saisi padon pintaan pienen halkeaman. Hän etsii heikkoa lenkkiä. Hänen toimensa eivät kestä päivänvaloa, mutta kunnon KGB-miehen tyyliin hänellä on myös parempi puoli. Kun toiset haastavat riitaa ja ilmassa väijyy kyräily ja pahansuopuus, Vistbacka esiintyy ystävällismielisenä sovittelijana Perussuomalaisten ja Sinisten välillä. Tavoitteena on löytää joku, joka Alexander Stubbin tavoin pelkää vastakkainasettelua, ristiriitoja ja negatiivisiä tunteita. Joku joka tulisi Sinisiä vastaan, tekisi myönnytyksiä ja pato alkaisi vuotamaan Sinisten erämaahan.

Siniset ovat erämaavaelluksella. Käytännössä he ovat vaeltavia poliittisia ruumiita. Kaikki vesi on padottu Perussuomalaisten padon taakse. Pois heidän ulottuviltaan. Sinisten tavoitteena on saada pato vuotamaan. Saada millä tavalla tahansa heille edullisten ilmiöiden pääseminen liikkeelle. Ajatuksena on saada patoon reikä, joka söisi itsensä yhä suuremmaksi ja suuremmaksi. 

Ja kaikki tekevät tiimityötä tämän asian eteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pekka Puupään sanoin Savikylän juhlapuheessa,"Ulkona riuhuurajuilma ja sisällämme pauhaa myrsky".

Toimituksen poiminnat