Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Kurdistanin valtakunta, heijastuksia historiasta

  • Irakin kurdien alue vastaa Assyrian syntypistettä. Laajempi osa aramilaisten ja assyrialaisten muinaista Assyrian valtakuntaa.
    Irakin kurdien alue vastaa Assyrian syntypistettä. Laajempi osa aramilaisten ja assyrialaisten muinaista Assyrian valtakuntaa.
  • Assyrian kolme kehitysvaihetta (kuva itabaza.org)
    Assyrian kolme kehitysvaihetta (kuva itabaza.org)

Kurdistanin pyrkimykset nousta valtakunnaksi kuuluu Lähi-Idän mielenkiintoisinpiin tapahtumiin. Mielenkiintoista on myös alueen historiallinen tausta.

Kun vertaamme itsenäistymään pyrkivää kurdien aluetta Irakin koillisosassa tänä päivänä, huomaamme sen käsittävän hyvin saman alueen kuin oli historiallisen Assyrian alkukodilla Tigriksen varrella.

Assyrian valtakunta sai alkunsa n. 1900 ekr. Assurissa (Pääjumala "Assur", ´Taivaan akseli´ vrt. Pohjantähti) nykyisestä Mosulista noin 100 kilometriä etelään. Valtakunnan rajat vaihtelivat, mutta se saavutti toisen asteensa 1200-1100 ekr. muodostuan pääasiassa seemiläisistä assyrialaisista ja heidän veljeskansansastaan aramilaisista koostuvan valtakunnan, joista jälkimmäisiä kutsuttiin myöhemmin syyrialaisiksi Assyrian nimeä mukaillen.

Ja kun vertaamme tätä Assyrian luoteessa Välimerelle asti laajentunutta aluetta Tigriksen ja Eufratin muodostamassa Kaksoisvirtainmaassa, huomaamme sen olevan maan jota nykyisin asuttavat kurdit Syyriassa, Irakissa, Iranissa ja Turkissa.

Mielestäni tässä on jotain hyvin kiehtovaa. En voi välttyä kuvittelemasta miten kurdit ensin itsenäistyisivät, sitten yhdistyisivät ja muodostaisivat uuden valtakunnan, jonka rajat mukailisivat muinaista Assyriaa 3000 vuotta sitten.

Ari Rusila kirjoitti Israelin suhtautuvan myönteisesti Kurdistanin syntyyn ja monet poliitikot ovat valmiit tunnustamaan Kurdistanin itsenäisyyden. Sympatiaa selittää kurdien ja israelilaisten yhteinen kohtalo elää ilman omaa maata ja sama taistelutahto omasta olemassaolosta, jollaista ei ole muissa kansoissa Lähi-Idässä. Mutta juutalaiset ovat maailman kaikista kansoista olleet tunnollisimpia historiansa tallentajia ja muistajia ja niiden mukaan myönteisellä suhtautumisella näiden kahden kansan välillä on pitkä historiallinen jatkumo.

Assyrian hallitsema Kaksoisvirtainmaa oli myös aramilaisten paimentolaisheimojen asuttamaa maata ja siellä on myös Israelin heimon alkukoti. Näistä juurista johtuen heprean kielikin, Assyrian valtakielen ohella, oli syntynyt aramilaisten kielestä arameasta.

Sillä vaikka Aabraham koko Israelin kansan esi-isänä olikin toista seemiläistä heimoa, hän eli perheineen aramilaisten keskellä niin että myös hänet luettiin kuuluvan aramilaisiin. Kanaanin maassa ollessaan hänen poikansa Iisak haki aramilaisen vaimon. Pojanpoika Jaakob kaksikin. Kerrotaan jopa miten toinen vaimoista noudatti aramilaista tapaoikeutta varastaessaan isänsä Laabanin kotijumalat, sillä kotijumalat haltuunsa saaneena Jaakob olisi ollut oikeutettu myös Laabanin perintöön.

Yhteisessä historiassa on tummiakin sävyjä. Israelin myöhäisemmissä vaiheissa Assyrian valtakunta laajeni edelleen kolmanteen asteeseensa ja kattoi laajimmillaan alueen Persianlahdesta Välimerelle ja sieltä syvälle Egyptiin, jolla on myös ollut Israelin kanssa hyviä kausia. Assyria löi Israelin ja siirsi Israelin kansaa Assyriaan pakkosiirtolaisuuteen. Siihen maahan ja sen heimon keskuuteen mistä heidän esi-isänsä Aabraham oli alkujaan tullut. Mutta sieltä Israeliin palattuaankin he tuntevat kuuluvansa yhteyteen Assyrian kanssa.

Sillä yhä tänä päivänäkin juutalaisilla on fundamentalistinen luotto Tanakiinsa, jossa ennustetaan mm. seuraavaa: "Sinä päivänä avautuu valtatie Egyptistä Assyriaan, ja assyrialaiset tulevat käymään Egyptissä, ja egyptiläiset ja assyrialaiset palvelevat yhdessä Herraa. Sinä päivänä Israel kohoaa kolmanneksi Egyptin ja Assyrian rinnalle ja on siunaukseksi keskellä kaikkea maata. Herra Sebaot siunaa niitä kaikkia sanoen: "Siunattu olkoon kansani Egypti, siunattu kätteni luomus Assyria, siunattu minun oma kansani Israel!"."

Kun vertaan historiaa tähän ennustukseen (ja Israelin rajoista ennustettuun), niin Egyptin, Israelin ja Kurdistanin yhdessä muodostama maa-alue vastaisi hyvin lähelle sitä, mitä Assyrian valtakunta oli suurimmillaan. Vastaten muinaisen Assyrian aramilaisista, assyrialaisista, israelilaisista ja egyptiläisistä koostuvaa liittoumaa tämä olisi geopoliittisesti merkittävä tekijä Lähi-Idässä. Se ulottuisi niin Välimereen, Punaiseenmereen kuin Persianlahteenkin.

Ja nyt kun katson tätä asiaa "juutalaisen pään sisältä" kaikki yhteinen huomioiden, uskon että Israelin juutalaisilla on sisäinen tarve tehdä sen eteen, että Kurdistan syntyy ja nousee jaloilleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Onnea Kurdistanin itsenäisyyspyrkimyksille.

Noilta alueilta nousee myös länsimaisen kulttuurin juuret, joita Kreikan filosofit sitten myöhemmin jalostivat.

Olen käynyt Kirkukissa ja vieraisilla Abrahamin väitetyssä kodissa Galdean Urissa. Alueen esiinkaivaustyöt olivat silloin meneillään.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Myös minun sympatiani ovat Kurdistanin puolella.

Osat ovat vaihtuneet. Muistelen lukeneeni, että esim. Euroopan lääketieteen oppikirjallisuus oli 1600-luvulle saakka arabialaista alkuperää.

Juha Hämäläinen

Historia on mielenkiintoista. Mitä tulee kansallisvaltioihin niin niitä on tullut ja mennyt vuosituhansia. Rajoja on siirretty ja ihmiset joutuneet pakomatkoille, joilta ei paluuta.

Kurdien tai juutalaisten halu omaan valtioon on verinen tie. Se valtion vaatima maa on otettava väkivalloin. Juutalaiset tekivät niin Palestiinan asukkaille oltuaan kaksi tuhatta vuotta poissa alueelta he palasivat massoittain. Perustelu ja oikeutus oli, että Palestiina oli juutalaisten luvattu maa. Hieman heikko peruste näin nykyaikana. Siksi he ottivatkin maan väkivalloin. Eikä näytä väkivalta hellittävän.

Puhuin eilen kahvilassa neljän kurdin kanssa. Kerroin juutalaisvaltion synnystä. Yksi kurdeista sanoi sen olevan propagandaa. Hänen mukaansa Israel oli aina ollut missä se nyt on. No hän oli itse propagandan uhri. Israel onkin kurdeille esikuva.

Kun kysyin miksi ei kurdi voinut asua Suomessa ja elää täällä rauhassa. Miksi kurdivaltio oli niin tärkeä, vaikka kurdeja on merkittävä määrä neljässä maassa, he puhuvat eri kieliä, heillä on eri uskontoja ja tapoja. He eivät ole faktisesti mitenkään yhtenäinen yksi kansa. Miksi ei voi elää rauhassa vaikkapa Suomessa vaan on vapaa-aikanakin suunniteltava sotaa ja valtiota, jota ei ole.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Vastauksen saadaksemme meidän on kysyttävä tätä samaa itseltämme.

Miksi emme voineet elää osana Venäjää, vaan suunnittelimme omaa valtiota jota ei ollut... ja miksi meidän täytyi sotia tämän ajatuksen puolesta vielä Talvisodassakin?

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

V.1948 arabivaltiot julistivat sodan Israelia vastaan.
Arabivaltiot eivät ole monista hyökkäykssodistaan huolimatta päässeet voitolle.
Uskon että ne vielä ainakin kerran yrittävät.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Arabien heikkous on ollut heidän heikko luottamus toisiinsa, joka sinänsä on ollut perusteltua. He eivät uskalla uhrautua yhteisten päämääriensä puolesta, vaan pyrkivät etsimään jonkun muun kantamaan vastuun tai välttääkseen suoraa taistelua turvautuvat terrorismiin.

Tästä syystä arabit ovat olleet aina voitettavissa. Israelilaiset ja kurdit erottuvat muista Lähi-Idän kansoista sitoutumisessaan ja yhteisen edun puolesta uhrautumisessa ratkaisevalla tavalla.

Toimituksen poiminnat