Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Välihuomioita Trumpin Titanicilta

Uutisointia seuratessa en voi olla vertaamatta sitä aiemmin esittämiini arvioihin tulevasta. Tässä Veikko Huuskan blogissa esittämistäni kommenteista koottu arvio ennen Trumpin virkaanastumista 9.12.2016:

 

"Trumpin tilanne on erittäin vaikea. Ei kansan suuntaan, vaan nimenomaan selkänojansa taakse. Hän hallitsi massat, mutta se on vain puolet onnistumisesta. Taustavoimat noudattavat kvanttiteoriaa.

Presidentin työssä taustalla vaikuttaa suuria voimia, pimeää materiaa, jonka luonteen ymmärtämistä ja hallitsemisen haastavuutta presidentin asemassa on vaikea ulkopuolisen sisäistää. Sen ymmärtää vasta kun se osuu omalle kohdalle.

Muistan miten Bush uskoi Obaman tulevan yllättymään presidentin tehtävän haasteista. Trumpilla tämä ongelma kertautuu, josta syystä uskon Trumpin jäävän historiaan epäonnistuneena presidenttinä. Asian on vaikea, miltei mahdoton päätyä toisin. Ovien avautuessa presidentin tehtäviin, myös Trumpin silmien eteen alkaa avautua tulevien vaikeuksien monitasoisuus. Monen oven takana odottaa lekan lyönti rintaan.

Mielestäni yksikään presidentti ei ole ollut niin vaikeissa lähtöasetelmissa kuin Trump. Johtuen lähtöasetelmista taustavoimiin. Ei niinkään kansan odotuksista hänen lupauksiinsa. Jokainen ihminen on rajallinen. En näe mitään inhimmillistä tietä onnistumiseen.

Hänen täytyisi tehdä ennenkuulumattoman radikaaleja muutoksia ottaakseen tilanteen hallintaansa ja niiden muutoksien hallinta on jo itsessään vaikeaa.

Esimerkiksi Bannon oli hehkuttanut nostavansa Yhdysvallat nousuun halvalla velkarahalla. Hän ei ottanut huomioon sitä kuka päättää koroista ja sitä kautta hänen strategiansa onnistumisesta. Tämä strategia on helposti tuhottavissa. Rahan painaminen pitäisi siirtää valtiolle. Tuskin tälläisiin Trump ryhtyy. Taustavoimat tulevat jälleen vastaan.

Monia Trumpin ajamia asioita pidän hyvinä. Siinä mielessä olen nähnyt Trumpin Clintonia parempana valintana. Trump on myös muuttanut poliittista mielipideilmastoa parempaan suuntaan brexit-äänestyksen tapaan. Suomellekin Trumpin valinta on avannut silmiä reaalitodellisuuteen, antaen meille lisäaikaa reagoida tulevaan.

Kuitenkaan Trump-manian, positiivisista vaikutuksistaan huolimatta, ei pidä antaa hämärtää näkökykyä tosiasioilta. Trumpin Titanic tulee törmäämään jäävuoreen.

Johtamisongelma voi toimia Yhdysvaltojen kriisin vahvistimena arvaamattomiin seurauksiin. Jopa mellakointiin ja kaaokseen." (TK 9.12.2016)

 

Jo puoli vuotta aiemmin arviossani 24.7.2016 Tumpin vaalivoitosta ennakoin samalla tulevia vaikeuksia Trumpin  presidenttikaudelle:

 

"Kaikista löytyy lokaa. Täytyy vain kaivaa. Jos ei löydy, ei ole kaivanut tarpeeksi syvältä. Valta muuttaa vääjäämättömästi. Maailmanvalta kaikkein eniten. Se kaivaa ihmisen todellisen luonnon esiin kaikessa alastomuudessaan. Ahneuden korruptoiman ja murhaajan likaisen sielun, joka asuu meissä jokaisessa. Kuten Willie Starkin, myös Donald Trumpin täytyy nöyrtyä tämän totuuden edessä.

Hän tahtoisi sen paljastumisen estää, sillä sisimpänsä salaisuuksiltaan myös hän on amerikkalaisuuden ruumiillistuma. Ja säilyttääkseen asemansa suurten voimien puristuksessa hän turvautuu edeltäjiensä lailla likaisiin keinoihin: valheisiin, kiristykseen, lahjontaan, asemiehiin ja parittajiin. Ihmisten tuomarista kuolemaantuomituksi on hyvin lyhyt askel. Sen saivat niin tuomari Irwin, kuvernööri Stark kuin lääkäri Stantonkin kokea. Synnin palkka oli kuolema." (Kaikki kuninkaan miehet 24.7.2016)

 

Jos viimeaikainen uutisointi pitäisi paikkaansa (joka on tässä tilanteessa hyvin kyseenalaista) Trumpin kääntymisestä lempityttärensä aviomiestä ja luottovävyään vastaan, Trump uhraisi itsekkyyden äärimmäisenä ruumiillistumana oman tyttärensä oman etunsa vuoksi.  Hän on aiemminkin etsinyt syyllisen muualta ja potkinut pois, mutta tälle tasolle vietynä tämä linjanvalinta merkitsisi Trumpin jäämistä täysin yksin.

Verkko Trumpin ympärillä on kiristynyt, sillä tutkinta Venäjä-yhteyksistä lähestyy Trumpia. Lokaa kaivetaan keinolla millä hyvänsä. Ja näiden kahden negatiivisen kehityskulun jatkuessa Trumpin kannalta tämä kaikki merkitsisi taustavoimien suhteellisen otteen vahvistumista hänen omaan luottohenkilöstöönsä.

Loppuun jalostuessaan törmäämistä jäävuoreen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat