Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Myrkky

Kun luin vähän aikaa sitten Vepe Hännisen Jari Aarniosta kirjoittaman kirjan "Myrkky", olo oli ristiriitainen. Olinko minä mennyt halpaan? Kaikki tuomituthan vannovat syyttömyyteensä ja oikeuslaitoksen tekemään oikeusmurhaan.

Mutta oliko sittenkin tuomittu syytön mies? Tätä kyselee jo moni muukin.

Jari Aarnion tarina on erittäin johdonmukainen. Se luo kuvan harvinaislaatuisen asialleen omistautuneesta ja ammattitaitoisesta huumepoliisista, joka vaati myös alaisiltaan paljon. Ja mikä tärkeintä Jari Aarnion kirja antaa tapahtumille uskottavan selityksen. Jota taas KRP:n julkisuudessa esittelemä versio ei tee. Se versio ei selitä. Se luo vain lisää kysymyksiä.

Varmaan kovin harvalle on ollut salaisuus, että Helsingin huumepoliisi ja KRP ovat olleet pitkään jo ennen Jari Aarnionkin tapausta verisissä riidoissa keskenään. Se oli mennyt syvälle tunteisiin ja henkilökohtaistunut. KRP:llä oli syntynyt tätä kautta motiivi mustata Helsingin huumepoliisin maine ja ottaa sen asemat omaan haltuun.

Asiaan liittyi ammattikateuttakin. KRP oli omasta mielestään ammattimaisempi kuin Helsingin huumepoliisi. Todellisuudessa Jari Aarnion pieni tiimi oli tiedustelutietojensa kautta paljon paremmin kartalla alamaailman tapahtumista ja sai tästä syystä tuloksia paremmin kuin KRP:n suuri organisaatio isoine budjetteineen. KRP:ssä oli siis syytä huoleen. Jari Aarnion tiimi oli jalkautunut kentälle ja solminut henkilökohtaiset suhteet rikollismaailmaan ja sitä kautta päässyt alamaailman pään sisään. Se on huumepoliisin ydinosaamista, mutta KRP:llä jolla ei tälläistä osaamista ollut ja jolla tästä syystä oli huutava pula ilmiantajista korkeilta paikoilta, vaati että nämä ilmiantajat olisi pitänyt laittaa rekisteriin heidän ulottuvilleen. Jari Aarnion ammattimaiseen linjaan nähtynä tämä on täysin ammattitaidoton näkemys toimintamallista ammattirikollisten ollessa kyseessä.

Etenkin kun otetaan huomioon miten Jari Aarnionkin jutussa KRP kävi oikeustaistelua julkisuuden kautta. Jari Aarnion kirjan luettua käy hyvin selväksi, että KRP oli ottanut Jari Aarnion tapauksessa kyseenalaisen toimintalinjan, jossa julkisuuden kautta tuomitaan ensin, jolloin oikeudessa päästään läpi tämän julkisuuskuvan kautta.

Oikeustaistelusta median kautta otan esimerkin. Jari Aarnion tiimin vaihtuvat puhelinnumerot ja puhelimet tuotiin julkisuuteen KRP:lle edullisella selityksellä Jari Aarniosta Pasilan miehenä tynnyrivyyhdissä. Siinä hetkessä ja sillä tapaa esiintuotuna se kuulosti uskottavalta. Mutta niille löytyi paljon johdonmukaisempi perusteltu Jari Aarnion tiimin ammattimaisesta toimintatavasta, joka suojasi ilmiantajien tietojen joutumisen ammattirikollisten käsiin. Ja kuten on käynyt ilmi hyvästä syystä myös KRP:n käsiin.

Sillä viranomaisten kautta vuodettiin myös ilmiantajana toiminut Keijo Vilhunen medialle KRP:n omien intressien edistämiseksi. Keijo Vilhunen korkean tason profiilillaan oli hyvä "todiste" Jari Aarnion kytkeytymisestä ammattirikollisuuteen ja tuotiin siksi julkisuuteen ilmiantajan turvallisuudesta piittaamatta. Kaikinpuolin varsin kyseenalainen tapa toimia oikeusvaltiossa. Huolintaliikkeen työntekijäkin jätettiin hengenvaaraan selittelemään KRP:n järjestämiä sotkuja huumeiden salakuljettajille.

KRP:n toiminnasta paistoi läpi suhtautuminen, että he "tietävät syylliset" ilman oikeuden päätöstäkin. Tälläinen asennoituminen johtaa automaattisesti siihen, ettei ole niin nökönuukaa miten todisteet haetaan. Kyseenalaiset keinotkaan kun eivät tuo "väärää tuomiota".

Todistajia kuulusteltiin kuulustelupöytäkirjan ulkopuolella... painostettiin henkilökohtaisten heikkouksien ja ongelmien kautta... tarjottiin myönnytyksiä ja lahjottiin mm. skootterilla. Esiinnyttiin todistajalle jopa rakastajana. "Löydettiin" pätevä todistaja, prostituoitu Saara, jolla oli tapanaan huomiota saadakseen soitella hätäkeskukseen täysin perättömiä ilmoituksia. Ei voi kuin hämmästellä tätä keinovalikoimaa. Osa näistä tapahtumista oli medioidenkin etusivuilla, mutta en minäkään osannut suhtautua niihin riittävän kriittisesti. Nyt Jari Aarnion kirjan taustoitettuna palat loksahtaa kohdalleen.

Jari Aarnio tuomittiin "Pasilan miehenä" ilman ainoakaan pitävää todistetta. Koska ei voitu täysin poissulkea "ettei hän olisi voinut olla" Pasilan mies. Pasilan mies, jonka olemassaoloakaan ei voitu todentaa.

Viimeinen kertoo kaiken. Se ei ole missään linjassa Suomen lain kanssa ja herättää aiheellisen kysymyksen oikeuslaitoksen tilasta. Olemmekö siirtymässä järjestelmään, jossa käsittelyt käydään julkisuuskuvan, yleisen mielipiteen ja poliittisten intressien kautta?

Tämä tapaus ei ole nimittäin ainoa laatuaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Olemmekö siirtymässä järjestelmään, jossa käsittelyt käydään julkisuuskuvan, yleisen mielipiteen ja poliittisten intressien kautta?
..........

Kyllä se oli Suomen oikeuslaitos joka hyvin perusteellisen tutkinnan jälkeen totesi Aarnion syylliseksi. Sen verran olen itsekin asiaan tutustunut ettei Aarnion syyllisyys jäänyt epäselväksi.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Olisiko heittää jokin konkreettinen esimerkki todisteista?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

En minä niitä todisteita mitä oikeudenkäynnissä tuli ilmi rupea sinulle toistamaan. Minulle ne riitti.

Minulle jäi asian tiimoilta parhaiten mieleen se, kun Aarnio yritti jokseenkin naurettavasti paeta kun häntä tultiin pidättämään ja rakennustyömaalle piilotetut mittavat rahat joiden alkuperää hän ei pystynyt uskottavasti selittämään.

Ja tuo konflikti KRP:n kanssa on pitkälti Aarnion sepitettä. Eri puraa oli mutta se oli pientä. Naurettavaa väittää, että KRP olisi muka lavastanut hänet siitä syystä syylliseksi. Täysin epäuskottava puolustus.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #4

Kannattaa lukea sen Myrkky. Nämäkin käydään siinä läpi.

Esimerkiksi Aarnio ei paennut, poliisitkin todisti oikeudessa toisin ja Aarnio kiitteli siitä. Pidätystilanteesta sellainen kerrottiin julkisuudelle.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #6

#6

Annettiinko siinä kirjassa uskottava selitys Aarnion rakennustyömaalle piilotettujen 60 000 Euron alkuperä ja syy niiden piilottamiselle?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #8

Sekin käytiin kirjassa läpi KRP:n omaa kuvamateriaalia hyödyntäen. Siitä kävi ilmi, että rahat oli kötketty Aarnion ollessa pidätettynä, mutta kätkijästä ei ole tietoa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #9

#8

Aarniohan itse tunnusti saaneensa melkein puoli miljoonaa Euroa "jo kuolleelta liikemieheltä" palkkioksi työstään ja vieläpä käteisenä.

Aarnion selitykset ovat täysin epäuskottavia. Ja on aika hyvittavaa väittää, että KRP:n miehillä olisi motivaatiota järjestää näin massiivista ja rikollista kostoa vain erimielisyyksien takia.

Mutta uskokoon kukin salaliittoihn jos tahtoo mutta itselleni hänen syyllisyydestään ei jäänyt järkeviä epäilyjä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #12

Sen rahan siirron Aarnio myöntää ja senkin ettei siinä lahjoituksessa edetty veroviranomaisen suositusten mukaan.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Luin keisari Aarnio kirjan ja myrkky on tilauksessa. Katsotaan olenko edelleen molemmat kirjat luettuani yhtä hämmentynyt.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Myrkky kannattaa lukea Keisari Aarnion kirjoittaneiden Minna Passin ja Susanna Reinbothin osuuden selvittämiseksi koko kuviossa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos tästä kirjoituksesta.

Tavallaan pidin Aarniota syyllisenä, mutta sitten se, että on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä ja sitten nämä asiat, joita tässäkin tekstissä ja Iltalehden jutussa tuotiin julki.

Siinä on varmasti kokonainen vyyhti selvitettävänä. Kun vielä ihmiset puhuvat totta ja valhetta, niin totuutta on vaikeaa saada selville. Annan mielessäni mahdollisuuden sille, että Aarnio olisi syytön.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jari Aarniolla oli omaisuutta ja varallisuutta enemmän kuin hänen tulotasonsa ja mahdolliset lailliset tulolähteensä olisivat mahdollistaneet. Kymmenien tuhansien eurojen tienaaminen "muuttohommilla", miljonäärin lahjoitukset tai muut vastaava "avusta" eivät ole realistia vaihtoehtoja näille tuloille. Ja kuka "hullu" kätkisi 60.000 euroa jonnekin tontille syylliseksi lavastamiseksi koska 10.000 euroakin olisi jo riittävä huomion herättämiseksi. 60.000 euroa on iso raha jopa menestyvälle rikolliselle. Ei sellaista summaa mihinkään laatikkoon piiloteta löydettäväksi, sillä summalla löytää aivan varmasti jo jonkun hoitelemaan kaverin kylmäksi, jos osoitekin on jo tiedossa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Suosittelen lukemaan kirjan. Iltalehtien välittämä kuva on aika erilainen.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Ja Aarnion näkemys asiasta hyvinkin erilainen mitä oikeuslaitoksen. Odotetaan nyt vain että lopullinen tuomio tulee ja unohdetaan salaliitot ja todisteiden väärennökset. Ja eiköhän Aarnioon kohdistuneita todisteita ja todistajan lausuntoja ole ihan samalla logiikalla käsitelty kuin johtamissa tutkinnoissa. Pelottaa ajatella että jos Aarnio onkin oikeassa ja oikeasti lavastettu syylliseksi. Silloin meillä ei ollukkaan korruptuoitunutta huumerikollista poliisin palveluksessa vaan meillä on poliisi joka lavastaa todisteita suuressa mitassa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #14

Jos Aarnion jutussa ollut tutkija ostaa skootterin todistajalle lahjaksi, niin onko mielestäsi toimintatavoissa mitään kyseenalaista?

Hannu Töyri

Tässä on monta omituista ja huolestuttavaakin asiaa. En ole pystynyt täysin seuramaan tämän jutun kaikkia vaiheita, mutta kyllä KRP:n toiminta on ollut vähintäänkin omituista ja se tuntuu selittyvän KRP:n ja Helsingin huumepoliisin huonoilla väleillä ainakin osittain. Jokaisesta esille tuodusta asiasta otetaan ns. kaikki irti eli syytteet ovat vähintäänkin horjuvalla pohjalla eivätkä vakuuta. Mikään Aarniota vastaa nostettu syyte ei tunnu olevan kovinkaan vahvoilla. Kun luin lehdestä, että Aarnion talotyömaalta on löytynyt rahakätkö, niin ensimäiseksi tuli mieleeni, että ei ole totta, tämä on kuin suoraan poliisisarjasta, poliisikoira nuuskii ja löytää ja lehdet kirjoittelevat. Miten kokoenut poliisi teki tällaisen virheen? Ja sitten ne lapasista löytyneet puhelimet... tottakai huumepoliisi käyttää erilaisia numeroita ja puhelimiakin tällaisessa toiminnassa.

Toimituksen poiminnat