Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Suomalaiset, High Five!

Ylivoimaisesti kaikkein lähimpänä suomalaisten mielipiteitä on Laura Huhtasaari, joka on n. 40%:lle suomalaisista paras osuma vaalikoneissa. Kuitenkin samaan aikaan gallupit kertovat että vain 5-8% aikoo äänestää Huhtasaarta. Prosenteissa on huikea ristiriita. Eikö suomalaiset enää olekaan kiinnostuneita siitä, mitä mieltä ehdokas on ja mitä asioita hän aikoo ajaa?

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Laura Huhtasaari on tehnyt uskomattoman nousun politiikan huipulle. Ilman ministeripestejä ja pelkästään siksi, että ihmisillä on kova luotto häneen. Tiedättekö ketään joka olisi onnistunut paremmin... vai eikö tämäkään riitä?

Vai kertooko tämä 5-8%:n kannatus "siitä" suomalaisuudesta? Olemme suomalaisina eniten Laura Huhtasaaren kanssa samaa mieltä, mutta olemme sittenkin eniten kiinnostuneet löytämään hänestä virheitä. Kertooko nämä prosentit siitä ettemme pysty hyväksymään virheellisyyttämme? Että pyytelemme anteeksi olemassaoloamme. Häpeilemme edelleenkin itseämme. Siitäkö nuo prosentit kertovat? Täydellisyyden kulissien tavoittelusta.

Median ja politiikkojen loanheiton seurauksena pään sisälle syntyy herkästi illuusio, että Huhtasaari on jotenkin epäonnistunut. Koska on joutunut ristiriitoihin ja erimielisyyksiin vallassa olevan mielipideilmaston kanssa. Ei olekaan onnistunut täydellisesti. Saamaan ylistäviä lausuntoja kaikilta silmää tekeviltä ja saamaan samalla aikaan muutoksen. Sitä vaihtoehtoa kun ei ole olemassakaan.

Tulevaisuuteen meidän on aina katsottava. Sijoitettava potentiaaliin. Jos Laura Huhtasaaren valtiomiestaidoissa on tänään petraamista ja kokemusta hankkimatta, se on ongelmista pienimpiä. Jos hän ei ole täydellinen ja virheetön, se on inhimmillistä. Me kaikki olemme hävinneet täydellisen elämämme kukin omalla tavallamme. Loppujen lopuksi kaikki on voitettavissa jos tahtoa on. He jotka ovat päättäneet voittaa, he taistelevat kaikista vaikeuksista ja virheistään huolimatta.

Häviäjät keksivät aina jonkun tekosyyn luovuttamiselleen.

Nämä miellyttävät ja mielistelevät henkilöt jotka myyvät Suomea pala palalta omien ja läheistensä etujen tähden tulevat toimimaan niin myös tulevina vuosina. Elämän päämäärä ja asenne aniharvoin muuttuu vanhemmalla iällä. He kaikki jotka jo alun alkaenkin ovat päättäneet luovuttaa taistelun Suomen olemassaolon puolesta, he eivät koskaan tule voittamaan vaikeuksia.

Eikä heidän kokemuksensa käännä hänen ominaisuuksiaan Suomelle edulliseksi. Päinvastoin. He saisivat aikaan vähemmän vahinkoa jos kokemusta ei olisi lainkaan. Kokemus itsessään ei ole etu, vaan se voi olla haitta.

Mutta takaisin prosenttien selittämättömän suureen ristiriitaan. Sanomalehti Karjalainen kysyi: "Joko tiedät, ketä aiot äänestää?" Pikaisella silmäyksellä vastauksen antaneista yli 90% aikoi äänestää Laura Huhtasaarta.

No... Tuskin sekään on kovin objektiivinen tulos.

Karjalaisen lukijoista Huhtasaaren kannattajissa on vain poikkeuksellisen paljon niitä, jotka uskaltavat sanoa ääneen mitä ajattelevat. Jotain se kertoo Huhtasaarestakin. Karjalaisen tekemä äänestys oli vain yhden kohderyhmän vastaus. Sama koskee kaikkia galluppeja. Kaikki riippuu siitä keneltä kysytään.

Ja miten kysytään.

Ei Paavo Väyrynen ollut edes valittavissa oleva vaihtoehto varhaisemmissa gallupeissa. Elisabeth Rehnille gallupit ennustivat 7,9%:n kannatusta, mutta toteutunut oli 22%. Ei tälläisten ennusteiden varaan äänestyskäyttäytymistä voi rakentaa. Laura Huhtasaarella voi olla 15-20% kannatus galluppien uskotellessa 5-8% kannatuksiin. Ei pidä luottaa siihen, että Niinistö menee läpi ensimmäisellä kierroksella. Eikä siihenkään, että Väyrynen on mennyt Huhtasaaren ohitse.

Tämä on politiikkaa. Se täytyy aina muistaa. Ja äänestää sitä minkä kokee oikeaksi välittämättä mitä lukuja kukin keksii eteen lyödä. En sano tällä, että ollaksesi oikealla asialla sinun olisi äänestettävä Laura Huhtasaarta. Tahdon vain tehdä omantunnon kysymyksen. Oletko luovuttaja vai taistelija?

Enkä sano että Laura Huhtasaari kääntää Suomen suunnan. Sen vain sanon, että Suomen suunta ei käänny niiden ihmisten toimesta, jotka eivät edes suljetussa äänestyksessä uskalla sanoa mielipidettään. Eivät vaivaudu edes paikalle, koska tuulee ja paleltaa.

Minun äänestyslipussani tulee seisomaan numero 5.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Eikö suomalaiset enää olekaan kiinnostuneita siitä, mitä mieltä ehdokas on ja mitä asioita hän aikoo ajaa?''

Eivät ole. Helpompi oli aikoinaan ruveta pyssysille kuin äänestää.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Meinasinkin laittaa tekstiin mielipiteen ilmaisun haastavuudesta vertauskohdan Talvisotaan.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Huhtasaaren ongelma on se, että hän on änkyräkonservatiivi. Sain kaikista vaalikoneista Laura Huhtasaaren, vaikka niissä kysyttiin mielipiteitä evoluutioteoriasta, päihdelainsäädännöistä, tasa-arvoisesta avioliittolaista ja vastaavista mistä olen hänen kanssa täysin vastakkaista mieltä. Ilman näitä kysymyksiä olisin lähes 100% samaa mieltä kaikesta.

Uskoisin, että merkittävän iso osa suomalaisista kääntyy näiden kysymyksien takia äänestämään jotain muuta ehdokasta. Toisaalta Laura Huhtasaari saattaa vedota vanhempaan äänestäjäkuntaan joille uskonnollisuus ei tule esteeksi ja joille esimerkiksi liberaalimpi Halla-aho vaikuttaisi liian kylmältä. Toisaalta tämä äänestäjäkunta on herkempi uskomaan median luomaan imagoon.

Katsotaan nyt kuitenkin äänestystulos ennen kuin tehdään lopullisia johtopäätöksiä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Pari aiheellista oikaisua: Tuo Pers-Einarien hehkuttelema ja sinunkin linkkaamasi MTVn juttu on julkaistu jo 20.12. 2017. Ja oikeasti kyse on vain Maikkarin vaalikoneesta, joten ”vaalikoneista” -sanavalintasi on tarkoitushakuista potaskaa. Vaalikoneissa sitäpaitsi saa osumia niin sanotulla (Antti) Kaikkonen-metodilla: ehdokkaan kannattaa laittaa kaikki valinnat keskikohtaan.
Karjalaisen kyselynkin osasit vääntää erikoiseksi. Tuon jutun alla olevat kommentit eivät ole sen kyselyn vastauksia.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ei ole ainut vaalikone. Esim. Uutissuomalainen antoi 43% Huhtasaarelle. Ja tuskin muillakaan kovin radikaalisti poikkeaa tuosta linjasta. YLE:llä on harmillisesti ongelmia tuloksien ulos saamisessa.

Karjalaisen suhteen olet ilmeisimmin oikeassa. Varsinainen kysely ei näy enää. On vain pyyntö vastata alla olevaan kyselyyn, jossa oli hämäävästi kommenttiketju täynnä vastauksia kyseiseen kysymykseen.

Huhtasaari tuskin tulee suositukseksi, jos vastaa kaikkiin en osaa sanoa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Muistaakseni tuli Maikkarin koneessa kolmanneksi.

Korjaus: Olikin näemmä vasta neljäs...

http://mattilehtinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2490...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyseessä on kahden tekijän summa.

Ensinnäkin vaalikoneisiin osallistujat eivät välttämättä edusta lainkaan keskivertoäänestäjää, joiden mielipiteitä paljon analyyttisemmalla otannalla kysytään gallupeissa.

Toiseksi: vaikka keskimääräinen osumatarkkuus erilaisissa kysymyksissä olisikin suuri, se ei välttämättä kerro sitä mitä kysymyksiä äänestäjät pitävät kaikkein tärkeimpinä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Yleensäkin internetin keskusteluissa esiintyy erilainen leikkaus ihmisistä, kuin mitä on läpileikkaus kaikista suomalaisista. Keskimäärin enemmän introvertti ja enemmän asiakeskeinen. Heidän kannattamiensa mielipiteiden määrä helposti ylikorostuu tästä syystä.

Olen samaa mieltä myös viimeisestä näkemyksestä, mutta jotenkin on pyrittävä tässäkin tilanteessa tilannetta arvioimaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, ja sen arvion oikein osuvuus näkyy sitten vaalituloksissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yleensä nettikyselyt ovat mahdollisimman kaukana todellisuudesta.

Nettikyselyjen ja keskustelupalstojen mukaan Huhtasaari ja Väyrynen ovat ylivoimaisia.

Kuten lopputulos tulee osoittamaan, niin näillä nettimaailman touhuilla ei ole todellisuuteen mitään virkaa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Olemme samaa mieltä siitä, ettei nettikyselyjä voida tulkita yksi yhteen. Eroa todelliseen tulokseen voi olla paljonkin. Mutta aina nekin jostain kertovat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä kyllä, jos ei muusta, niin kannattajien epätoivoisesta vyörytyksestä valjastaa klikkaajia yli kaiken.

Aikoinaan tehtiin nettikysely kannabiksen vapauttamisesta. 83% vastanneista kannatti kannabiksen täydellistä ja heti tapahtuvaa vapauttamista.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #12

Toisenlaisiakin tapauksia on. Halla-aholla oli samanlaista pöhinää ennen läpilyöntiään. Netissä kannatus oli kovaa ja se todella realisoitui.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Se realisoitui vain persujen omassa keskuudessa - ei muuten.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #14

"Se realisoitui vain persujen omassa keskuudessa - ei muuten.
*************************************************

Totta kai yleensä puolueen omien keskuudessa suosio on ehdokkaalla suurinta - on sitten kyse mistä puolueesta ja sen ehdokkaasta tahansa. Mutta kyllä sen Halla-Ahon läpilyönnin pystyi helposti ennustamaan somea vähänkin seuraamalla. Siitä nyt on aikaa vuosikausia. Eurovaaleissa taas oli jo toisiksi suosituin heti Stubbin jälkeen. Ja viime vuonna alta 50-vuotiaiden suomalaisten suosituin ehdokas pääministeriksi eli ei tuo tahti varsinaisesti ole kauhean paljon laskenut:
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706302200237779...

Huhtasaari saanee muutaman prossan enemmän kannatusta kuin mitä gallupit näyttävät hänkin - mikäli pitäisi some-pöhinästä sun muusta jotain veikkailla. Tiedä sitten riittääkö toiseen sijaan, mutta lienee neljän joukossa joka tapauksessa. Niinistöä nyt ei kukaan ehdokas toki uhkaa. Lähinnä kakkossijasta kamppailu ja tuleeko toista kierrosta kiinnostaa - etenkin kun Sipilä sähläsi itsensä vähän liikaa kiinni Vanhasen menestykseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

No juu, mutta Halla-ahon valinnan seurauksena persujen kannatus on selvästi romahtanut gallupeissa.

Jani Kuusela

Huhtasaari nousee toiselle kierrokselle. Ja se on Jumalan ihme ohi ihmisten gallup- ja mediamanipulaation. Huhtasaaren kannatus nousee yli 15%. Ennen toista kierrosta paljastuu jotakin Niinistön vehkeilyjä ja kansa äänestää Lauran pressaksi. Tämä on rukoukseni. Amen.

Toimituksen poiminnat