Timo Kohvakka Tutkimusmatkalla heimoni historiaan ja tulevaisuuteen

Uusi asejärjestelmä Suomelle

Suomen olisi nyt kannattavaa panostaa droneilla toteutettuun asejärjestelmään, joka on tyyppiä: "Beelzebub", ´Kärpästen Herra´.

Siinä pyrittään luomaan asejärjestelmä, jossa on paljon pieniä ja mutta erittäin edullisia omatoimisia aseita, joilla kaikilla kuitenkin on yhteinen "tahto". Kuin valtava kärpäsparvi, jossa kaikilla on sama tehtävä. Dronet voivat käyttötavasta riippuen liikkua niin ilmassa, maalla kuin vedessäkin.

Tuotanto muodostuu ohjelmistosta ja tekniikasta. Nykyteknologia mahdollistaa suuret sarjatuotannot yksikkökustannuksilla, joista aiemmin voitiin vain unelmoida. Ja tämä kehityssuunta tulee jatkumaan ja sitä silmällä pitäen Suomenkin on otettava etunojaa ennen kuin muut ajavat meistä ohi. Venäjä on ottamassa ensimmäisiä askelia tähän suuntaan ja Yhdysvalloissa ollaan jo pitkällä toteutuksessa.

Hahmontunnistus tulee korvaamaan etäohjausta ja tulee olemaan merkittävässä asemassa siinä miten laitteiden suunnistus ja toiminnanohjaus kohteessa toteutaan. Joten tämän luomiseen on panostettava. Kun järjestelmä on kerran koodattu sen kopiointi ei maksa käytännössä mitään, joka tarkoittaa edullista kappalehintaa. Yksikköhinnaksi ohjelmoinnille tulee euroja, joten miljoonien laitteiden asejärjestelmä on mahdollista luoda edulliseen kokonaishintaan.

Tekniikan ei näkemykseni mukaan tarvitse olla korkealaatuisinta vaan jopa "halpalaatu" voisi olla riittävä. Kun vain määrät ovat tarpeeksi suuria ja laitteen ominaisuudet sopeutettu toimintatapaan. Jos joku yksittäinen laite lakkaa toimimasta tai tuhotaan asialla ei ole mitään merkitystä, sillä samaa tehtävää on suorittamassa monta muutakin. Näin ollen vaikka yksittäinen osa olisi epäluotettava, asejärjestelmä kokonaisuudessaan olisi kuitenkin erittäin luotettava.

Voimakkailla suurilla yksiköillä on paikkansa, mutta kuten tiedämme, kahden panssarilaivan taktiikka on kokonaisuutena epäluotettava. Kaikkia munia ei pidä laittaa samaan koriin. Asejärjestelmäkin olisi hyvä hajauttaa näihin kahteen haaraan.

Dronen kokoluokka voisi olla hyvin pieni verrattuna nykyjärjestelmiin. Dronen hyötykuormaksi riittäisi vaikka käsikranaatti. Jos niitä voidaan syytää alueelle suuria määriä, oloista tulee tukalat. Käyttökohteita olisi esimerkiksi nykyisen sodankäynnin ongelmakohteet kaupunkisodat. Pienimmillään "kärpäsen puremaksi" riittää pienoiskiväärin panos lyhyessä piipussa, kun toimintatapa ja käyttökohde on vain suhteutettu oikein laitteen ominaisuuksiin.

Tavoitteen keskiössä on alhainen yksikköhinta ja sen kautta saatavat suuret kappalevolyymit joka tekee asejärjestelmästä kokonaisuutena edullisen. Toinen tavoite on sellaisen toimintatavan luominen, joilla dronen ominaisuuksille saadaan paras hyötysuhde. Tämän ratkaisussa piilee yksi tärkeimmistä asian avaimista.

Lähtiessä luomaan tälläistä asejärjestelmää pitää olla luova ja joustava. Uskaltaa heittää villejä ideoita ja variaatioita siitä millaisin menetelmin "kärpäset" levitetään kohdealueelle. Ammutaanko ne kohteeseen, käytetäänkö siipiä ja roottoreita, kantoaluksia vaiko jopa ylätuulia lähettämällä ne tuhansien kilometrien matkalle? Millaista taktiikkaa asejärjestelmällä toteutetaan? Ovatko ne kuin miinoja odottaen pitkiäkin aikoja alueelle tunkeutumista tai käskyn saamista vai hyökkäävätkö ne kuin herhiläiset yhtenä aggressiivisena pilvenä? Suorittavatko ne tiedustelua kooten yhtä kokonaiskuvaa monesta pisteestä yhtäaikaa?

Minusta tämä olisi suomalaisten vahvaa osaamisaluetta ja palvelisi samalla omia tarkoitusperiämme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Onko kukaan kohta turvassa kun kärpäsparvi taivaalta tulee ja tappaa?!

Videoita aiheesta:

Autonomous killer drones > https://www.youtube.com/watch?v=DK6IGG5zRU8

US Military Released Micro Drone Swarm From FA 18 Super Hornet Jet... > https://www.youtube.com/watch?v=CGAk5gRD-t0

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Hyvä linkki asian valaisemiseksi! Tuo toteutus olikin minulta unohtunut. Pitääpäs ihan päivittää tekstiä.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Näissä, kuten kaikissa muissakin aseissa, joita ohjataan "netin" välityksellä on se pirullinen ominaisuus, että ne voivat kääntyä sinua vastaan sinun edes tietämättä tätä. Näissä sodissa pärjäävät ne, joilla on kovimmat "hakkerit" eikä ne, joilla on parhaat lelut.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Osittain tämä riski tulee katoamaan, sillä etäohjauksesta tullaan mahdollisuuksien mukaan siirtymään hahmontunnistukseen ja omatoimisiin ennalta ohjelmoituihin laitteisiin, joissa ei ole etänä lainkaan pääsyä kaikkiin asetuksiin ja komentoihin.

Yhteyksiä on muutoinkin helppo häiritä, joten tämä on luonnollinen kehityssuunta toimintavarmuuden kannalta.

Toimituksen poiminnat